Kulinaria

Jeść musi każdy. Jednak warto na tę czynność patrzeć w nieco inny sposób. Warto wyjść poza konieczność, która zazwyczaj powiązana jest, przynajmniej w ludzkiej świadomości – z przykrym obowiązkiem, a odnaleźć w jedzeniu przyjemność. W końcu jedzenie to jest przyjemność. Przyjemność, której odmawianie sobie może być bardzo niebezpieczne. A dlaczego odmawiać sobie takiej przyjemności? Już samo gotowanie posiłków może być przecież bardzo przyjemne. Łączenie składników, eksperymentowanie ze smakami, szukanie nowych form – kulinaria wszystko to umożliwiają. Umożliwiają też o wiele, wiele więcej – wystarczy tylko wyjść poza schemat. Schematyczność w kuchni nigdy się nie sprawdzi. Prędzej czy później zmieni konieczność przygotowywania posiłków w nudny i przykry obowiązek. Samo jedzenie ciągle tego samego również sprawi, że człowiek będzie niezadowolony i dużo mniej otwarty na zmiany. A przecież zmiany jest najlepiej zacząć od własnego talerza – nie od dziś wiadomo, że ludzie otwarci na smaki, są otwarci na świat.

Pozostałe wpisy:

About the author /


Related Articles

1 komentarz

Polecamy: